Ostin tämän kirjan miehelleni isänpäivälahjaksi, ja vihdoin sain luettavakseni, kunhan hän oli ensin lukenut kirjan loppuun.

Mukaansa tempaava tarina mielenkiintoisesta persoonasta, jonka työuran aikana henkilökohtaisen tietojenkäsittelyn laitteet ja alan yritykset kehittyivät valtavasti.  Kirjassa on montakin kiinnostavaa tarinaa: päällimäisenä Jobsin henkilökuvan rakentaminen, toisena henkilökohtaisen tietokoneen kehittyminen komentorivikäyttöliittymästä graafiseen käyttöliittymään, ja siitä digitaalisen konvergenssin kautta iPhoneen ja iPadiin. Myös musiikkiteollisuuden digitalisoitumisen tarina oli kiehtova. Tarinassa käsiteltiin myös Jobsia yksityishenkilönä ja perheen isänä, mutta se tarina jää vaisummaksi.

Jobsin visionäärisyyden ja peräänantamattomuuden korostaminen oli inspiroivaa; kiehtovaa ajatella kuinka yhden ihmisen visiot voivat muokata kokonaista teollisuuden alaa ja sitä kautta ihmisten arkipäivää. Jobsin roolin ylenpalttinen korostus laittoi kyllä miettimään, että kuinka Apple voi pärjätä nyt ilman Jobsia.

Kirja laittoi myös pohtimaan suomalaisen ja amerikkalaisen yrityskulttuurin eroja: toimisiko vastaavanlainen tyrannimainen johtaminen ja "pelkästään A-ryhmän ihmisten kanssa työskentely" Suomessa alkuunkaan? Ja jos se tuntuu täysin vieraalta suomalaisessa kulttuurissa, niin mitä se kertoo visionäärisyydestämme? Tuskin kyllä noin tyrannimainen käyttäytyminen on täysin hyväksyttyä Jenkeissäkään.

Kirjassa käsitellään vuoden 2011 tapahtumia, josta tuli jännä ajankohtaisuuden, lähes reaaliaikaisuuden tuntu kun luki kirjaa vuonna 2011. Aika hieno saavutus sinänsä sekä kirjoittajalta, että koko tuotantokoneistolta suomentajineen. Kiire näkyy loppupäässä laadussa. Osa teknologiaa koskevasta tarinasta oli paikoin kömpelöä ja noloa luettavaa, eikä loppupää tarinasta tuntunut kovin oivaltavalta. Mutta ajoituksen takia kannatti varmasti puristaa kirja luettavaksi pian.

9,5