Tämä kirja oli minulta jäänyt kokonaan huomaamatta, varmaankin koska olen nimen nähtyäni sekoittanut sen yhteen lempikirjaani: Aaronsonin Social Animal kirjaan. Odotin tyyliltään jotain Aaronsonin Social Animal/Gilbertin Happiness Hypothesis välimuotoa, joten yllätyin aikalailla kun kirja onkin tarina kahdesta ihmisestä, heidän avioliitostaan ja elämästään. Tarinaan on sisään nivottu tieteellisiä perusteluja ihmisten käyttäytymiselle ja kehittymiselle, mutta kirja etenee pääasiassa elämäntarinana.

Päähenkilöt ja tarina jäävät kyllä sivurooliin, ja maistuvat paperilta. Mitään emotionaalista suhdetta en kirjan päähenkilöihin tai tarinaan onnistunut luomaan. Mutta ehkä psykologian ja sosiaalipsykologian tutkimuksen linkkaaminen ihmisen elämänkaareen onnistui kumminkin havainnollistamaan yksittäisten teorioiden ja tutkimustulosten kontekstiin asettamista. Muutenhan ne jäävät helposti hajanaisiksi huomioiksi.

Muutamista kohdista tykkäsin tosi paljon. Ensimmäinen kohta, jossa huomasin ahmivani tekstiä malttamatta lopettaa, oli työelämäkuvaukset toisen päähenkilön, Erican, työpaikoilta. Tehottomuuden, huonon johtamisen ja huonon työilmapiirin kuvaukset ja analyysit olivat mielenkiintoisia. Toinen kohta, johon tein jopa hiirenkorvamerkintöjä myöhemmin palattavaksi, liittyivät sosiaalisten verkostojen ja yhteiskuntajärjestelmien välisten suhteiden pohdintaan, sosiaalisen pääoman tutkimuksiin yms.

Kirja tuntui "kevyeltä työluettavalta"; enemmän asiakirja, kuin elämyksellinen teos. Asiakirjana lievästi sivistävä, mutta uusien oivallusten määrä jäi noihin muutamaan kohtaan.

7